Haber

Tarihçinin kaleminden: Bir zamanlar “Teksas Cumhuriyeti” vardı

Bu ilk değil…

Bir zamanlar “Teksas Cumhuriyeti” vardı…

tarihçi

Neredeyse bir asırdan beri dünyanın birçok ülkesinde yasal otoriteye karşı isyan hareketleri oluşturmaya çalışan ya da mevcut ayrılıkçıları destekleyerek onları silahlandıran, bazen de bizzat ordusuyla giderek daha fazla kaosa neden olan ABD, terörle mücadele ediyor. iki gün boyunca kendi sınırları içinde bir “isyan” ile. Teksas Valisi Greg Abbott, Yüksek Mahkeme’nin göçmenlerin geçişini engellemek amacıyla Meksika sınırına döşenen dikenli tellerin kesilmesini talep eden kararını tanımadığını açıkladı. 25 eyalet de bu açıklamayı destekledi. ABD merkezi hükümeti bu yeni sorunla uğraşırken Teksas’ın bu özerk durumlarının yeni olmaması durumu daha da farklı kılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri kurulurken Teksas birliğe katılma konusunda isteksizdi

Kristof Kolomb’un Amerika’ya ayak basmasıyla başlayan Avrupa göçü, bu kıtanın nüfusunu her geçen gün artırıyordu. 1600’lü yıllarda dünya nüfusunun beşte biri Kızılderililerden oluşan Amerikan Kızılderililerini topraklarından süren yerleşimciler, yerel yöneticilerle işbirliği yaparak Kızılderililere karşı tam bir katliam gerçekleştiriyorlardı. Öyle ki yönetimler bazen öldürülen her Kızılderili için katile 5 dolar ödüyordu. Soykırımcı göçmenler aynı zamanda bağımsızlık için İngiliz kuvvetleriyle de savaşıyordu. Çeşitli koloniler halinde örgütlenen topluluklar, yeni bir devlet kurma çabalarına hız verdi. Nihayet 4 Temmuz 1776’da Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’ni yayınlayarak İngiltere’den bağımsızlıklarını ilan edeceklerdi. 7 Eylül 1776’da yeni devletin adının “Amerika Birleşik Devletleri” (ABD) olduğunu ilan ettiler.

Bu hareket 13 koloniyle başlamış ve sürecin kaotik ortamında birçok bölge yavaş yavaş ABD’ye katılma kararını açıklamıştır. Bunlar arasında Meksika ile egemenlik anlaşmazlıkları yaşayan Teksas bölgesi ise “yaramaz çocuk” oldu. Buradaki yerleşimciler ABD’ye katılmaya hiç de istekli değillerdi. Bir yanda yeni devletle, diğer yanda hem Meksika devletiyle, hem de İspanyol sömürgecileriyle sorunlar yaşıyorlardı.

“Teksas Devrimi”ni “Teksas Cumhuriyeti” izledi

Meksika, Teksas’ın bulunduğu bölgeyi “Coahuila Tejas” eyaletinin devamı olarak tanımladı ve kendi toprağı olarak kabul etti. Yerleşimciler ise Meksika’nın bu doktrinine karşı çıkıyor, diğer taraftan yeni devlet ABD’nin kendisine ilhak ettiği bölgelerin sayısını artırma çabalarına pek sıcak bakmıyordu.

Yerleşimciler ayrıca Meksika güçleriyle de sık sık çatışıyordu. Bu sırada göçmenler bir kurul kurarak tarihe “Açış Hükümeti” olarak geçen bir yönetim oluşturdular. Kendisine “Teksas Devrimi” adını veren hareketin nihai hedefi bağımsızlıktı ancak tüm bu süreçler önemli miktarda mali kaynak gerektiriyordu. Arayış içinde olan “Acemi Hükümet” bu amaçla bölgedeki yerleri yerleşimcilere satmaya başladı. Böylece Teksas’ta inşaat faaliyetleri hızla artarken yeni idari birimler de kurulmaya başlandı.

Nihayet 2 Mart 1836’da “Teksas Cumhuriyeti” ilan edildi. Cumhuriyetçi yönetim bağımsızlık meselesini ciddiye aldı ve hatta Avrupa’nın birçok ülkesinde büyükelçilikler açtı. Avrupalı ​​devletler, Amerika kıtasındaki gelişmelerin hangi yöne doğru evrileceğini tahmin edemedikleri için “Teksas Cumhuriyeti”ni ihtiyatlı bir şekilde tanıdılar. Hatta ABD bile ilişkilerin canlı kalabilmesi için kısa sürede “Teksas Cumhuriyeti”ni tanımak zorunda kaldı.

Teksas Cumhuriyeti beş Lideri seçti

Cumhuriyetin iç politikası iki grup üzerinde yoğunlaşıyordu. Hareketin liderlerinden Mirabeau Buonaparte Lamar, ABD’ye katılmaya şiddetle karşı çıkıyor ve Teksas’ın bağımsız bir cumhuriyet olarak devam etmesini istiyordu. Sam Houston liderliğindeki rakipler Teksas’ın ABD’ye ilhak edilmesinden yanaydı. Çatışmalar yaklaşık 10 yıl sürdü ve bu süre zarfında Teksas Cumhuriyeti beş Başkan seçti. Bunun sonucunda Teksas’ta ABD yönetimi ile ilhak yanlıları arasındaki müzakereler ilerleme kaydetti, önce ABD ile “Diplomatik Kanun” imzalandı, ardından 13 Ekim 1845’te yapılan seçimle ilhak kabul edildi ve ilhak ABD’de yasa 29 Aralık 1845’te Kongre tarafından kabul edildi ve 11 yıllık “Teksas Cumhuriyeti” kaldırılarak bölge ABD’nin yeni eyaletlerinden biri haline geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu